CBS Nedir? Coğrafi Bilgi Sistemleri

 CBS Nedir?

CBS nedir?


CBS nedir?  Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) bilgilerin, verilerin toplanıp bir araya getirilmesi, verilerin analiz edilmesi ve verilerin depolanması, birbirleriyle ilişkilendirilmesi, elde edilen verilerin kullanıcıya sunulması gibi işlevleri bütünleştiren bir bilgi mekanizmasıdır. CBS hayatımızın her alanındaki mekânsal yerlerin analizi ile üç boyutlu görünümlerini oluşturma ve sunma işlemidir. CBS sistemi sayesinde veriler arasında modelleme ve ilişki kurarak kullanıcıya daha sağlıklı veriler ve bilgi vermektedir. CBS, verilerin yönetimi ve entegrasyonu, sorunların çözümü geçmiş ve gelecekte durumları anlamak için kullanılmaktadır. Tanımlardaki ortak noktalardan yola çıkarak CBS, coğrafi verilerin betimlenmesi, tanımlanmaya çalışılması ve gösterilmesi amacıyla bir sistem dâhilinde analiz edilmesi ve istenilen sonuca coğrafi metotlar ile ulaşılmasıdır.

CBS’nin Bileşenleri Nelerdir?

CBS’nin temel olarak bileşenleri donanım(bilgisayar), yazılım ( kullanılan CBS programları), coğrafi veriler, veri yönetimi ve çözümleme yöntemleri ile kullanıcılardan oluşmaktadır.

CBS ana bileşenleri

Donanım (bilgisayar) CBS işlevleri bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilir.

CBS yazılımları, elde edilen verileri analiz etme, verileri depolama, haritalama gibi çeşitli işlevleri gerçekleştirmek için kullanılan programlardır.

Coğrafi verilerin işlenerek istenilen bilgiye dönüştürülmesi veriler ve çözümleme gibi yöntemlerde gerçekleştirilir. Kullanıcı yani insan CBS ile süreci gerçekleştirilen verilerin depolanması, analiz edilmesi ve donanımın amaca uygun kullanılması alanında iyi kişiler tarafından gerçekleştirilir.

CBS’DE Veri Türleri, Gösterimi ve Modelleri Nelerdir?

CBS’de zamansal, konusal ve mekânsal olmak üzere üç farklı türde veri kullanılmaktadır. Zamansal veri toplanan verilerinin zamanını, konusal veriler konuyu ve mekânsal veriler ise dünya üzerindeki konumunu göstermektedir. CBS’de verilerin gösterimi için nokta, çizgi ve alan olmaz üzere üç sembol kullanılır. Örneğin nokta sembolü için  okulların yerlerini çizgi sembolü için yollar ve akarsuları alan sembolü için de göller ve ormanlık alanları göstermek için kullanılmaktadır.

CBS Veri Türleri Nelerdir?

CBS veri türleri iki ana CBS verisi birincisi raster ikincisi vektördür.

Raster veri türü: Raster verileri satırlar ve sütünlar halinde küçük parçalara ayrılarak birbirine komşu olan hücrelerin gruplanıp bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Hücrelere piksel denilmektedir.

Vector veri türü: Vektörel noktalar, çizgiler ve köşeleri olan çokkenlerden oluşmaktadır.

raster ve vector veri


CBS haritalama nedir?

CBS haritalama elde edilen verileri ve coğrafi bilgileri haritaya dökerek görselleştirilmesini sağlamaktadır. Haritalardaki verileri görüntüleme ve verileri analiz etmek, verileri anlamamızı sağladığından CBS kullanarak daha iyi kararlar verilmektedir. Coğrafik Bilgi Sistemlerinin (CBS) 4 ana unsuru şu şekildedir:

§         - Öncelikle coğrafi veriler oluşturulur.

           Bir veritabanında yönetmek.

§         Kalıpları analiz edip bulmak.

§         Bir harita üzerinde görselleştirmek.



Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3401

Yorum Gönder

0 Yorumlar