Boğaz Nedir? Kanal Nedir?

 Boğaz Nedir? Kanal Nedir?


boğaz nedir

Boğaz nedir?

Boğaz nedir? Boğaz, iki kara parçasının arasında olan geçit özelliğinde olan coğrafik yapılara boğaz denir. Diğer bir tanım olarak boğaz denizleri ve okyanusları birleştiren ve deniz taşıtlarının geçmek zorunda oldukları geçitlerdir. Boğazlar özellikle deniz ulaşımında büyük bir öneme sahiptirler. Dünya birçok boğaz bulunmaktadır. Dünya’daki önemli boğazlar içerisin de  bulunan ülkemizde yer alan İstanbul boğazı ve Çanakkale boğazı önemli boğazlar içerinde başında gelmektedir. Dünyadaki diğer önemli boğazlardan bazılarıda şunlardır: Malakka, CebeliTarık, Bab-ül Mendep, Macellan, Bering, Hürmüz, Messina, Formoza ve Florida’dır.

Boğazlar gerek deniz yolu ulaşımında ve gerekse köprüler yolu ile karayolu ve demiryolu ulaşımı bakımından büyük öneme sahiptirler.Dünya ticaretinin hala en büyük bölümü deniz ulaşımı yoluyla yapılmaktadır. Dünya üzerinde mal  ve yolcu akışı uluslararası denizlerde ve çeşitli ülkelerin sınırında bulunan doğal ve yapay olan boğazlar ülkeler tarafından açılan kanallar arasında gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda çeşitli boğazlar ve kanallar deniz ulaşımında stratejik açıdan önemlidir.

Boğazlar özellikle iki bakımdan uluslararası öneme sahiptirler. Birincisi stratejik ve askeri bakımından, ikincisi ise ekonomik ve ticari bakımdan öneme sahiptir.

Kanal Nedir?

Kanal Nedir? Kanal kara parçası içerinde şu ulaşımını sağlamak amacıyla ve tarım alanlarının sulamak için insanlar tarafından inşa edilmiştir. Kanallar yapılmasındaki amaç bazen iki denizin arasındaki mesafeyi kısaltmak ve nakliye ücretini düşürmek maliyetin azalmasını sağlamak için yapılmıştır.

Dünyadaki Önemli Boğazlar ve Kanallar

- İstanbul Boğazı

- Çanakkale Boğazı

- Cebelitarık Boğazı

- Bab-ül Mendep Boğazı

- Hürmüz Boğazı

- Malakka Boğazı

- Bering Boğazı

- Macellan Boğazı

 -Süveyş kanalı

 -Panama Kanalı

İstanbul Boğazı: Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, üç kıtanın ana geçiş yolları konumu nedeniyle İstanbul boğazı Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na  Süveyş kanalına ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusu’na Avrasya ve Uzak Doğu’ya uzanan ulaşım ağının merkezidir.

Çanakkale Boğazı: Çanakale Boğazı üst miyosen yaşlı Çanakkale Havzası’nın hafif kıvrımlı tortullarüzerinde pliyosen ve alt pleyistosen’de gelişmiş olan epijenik bir akarsu vadisidir. Çanakkale boğazı Eğe Denizi ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan boğazdır.

Cebelitarık Boğazı: Coğrafi konum olarak Afrika ve Avrupa kıtaları arasında yer almaktadır. Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na Çıkışını sağlayan boğaz 60km uzunluğundadır.

Bab-ül Mendep Boğazı: Bab-ül Mendep Boğazı Asya ile Afrika arasında yer almaktadır. Kızıl Deniz’in Hint Okyanusu’na bağlantısını sağlamaktadır.

Hürmüz Boğazı: Basra Körfezi’nin Hint Okyanusu’na bağlantısını sağlamaktadır.

Malakka Boğazı: Malakka Boğazı Malezya ile Endonezya arasında yer almakta olup dünyada en fazla geminin geçtiği boğazdır.

Bering Boğazı: Bering Boğazı Asya ile Amerika kıtalarının birbirinden ayıran ancak Kuzey Buz Denizi vasıtasıyla Atlas Okyanus’yla Büyük Okyanus’u birleştir.

Macellan Boğazı: Macellan boğazı Güney Amerika’nın güneyinde yer almaktadır. Atlas okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlamakdatır.

Süveyş Kanalı: Süveyş Kanalı Asya kıtasını Afrika kıtasından ayırır Mısır Devleti sınırları içerisinde yer almaktadır. Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan deniz yoludur. Süveyş kanalı 17 kasım 1869’da açılmıştır.

Panama Kanalı: Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlamaktadır. Panama kanalı 15 Ağustos 1914 tarihinde hizmete açılmıştır.

 

Dünyadaki önemli boğazlar



Yorum Gönder

0 Yorumlar