Sanayi (Endüstri)Nedir?

 Sanayi (Endüstri)Nedir?

Sanayi (Endüstri)Nedir?


Sanayi endüstri nedir? Sanayi coğrafyası insanların faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sanayi kolları ve bu sanayi kollarının dağılışları ile gelişme dönemlerini inceler. Sanayi nedir? Hammaddelerin veya yarı işlenmiş maddelerin insanların kullanımına hazır hale getirilmesine sanayi denir. Ülkelerin gelişmesinde sanayi faktörü etkili olmaktadır. Gelişmiş ülkeleri gelişmişlik seviyesini ve zenginlikleri sanayileşme ile elde etmişlerdir. Sanayisi gelişmiş ülkelerle, sanayisi gelişmemiş ülkeler arasında çok fark vardır.

Sanayisi Gelişmiş Ülkelerin Özellikleri Nelerdir?

Sanayisi gelişmemiş ülkelerde:

- Kişi başına düşen milli gelir düşüktür.

- İşsizlik oranları fazladır.

- Ülkenin dış ticaret açığı fazladır.

- Ülkenin nüfus artışı hızı yüksektir.

- Eğitim ve sağlık hizmetleri yetersizdir.

- Enerji tüketimi azdır.

- Kırsal nüfus oranı fazladır.

- Ortalama yaşam ömrü kısadır.

- Genel olarak hammadde ihraç eder.

- Sanayi ürünleri ithal eder.

Sanayisi gelişmiş ülkelerde:

- Kişi başına düşen milli gelir yüksektir.

- İşsizlik oranı düşüktür.

- Ülkenin dış ticaret hacmi geniştir.

- Nüfus artış hızı yavaştır.

- Eğitim ve sağlık hizmetleri yeterlidir.

- Enerji tüketimi fazladır.

- Kentsel nüfus oranı fazladır.

- Ortalama yaşam ömrü uzundur.

- Genel olarak Hammadde ithal eder.

- Sanayi ürünlerini ihraç eder.

Sanayileşme nedir?

sanayi nedir

Sanayileşme Nedir?

Sanayileşme nedir? Sanayileşme, mal üretiminde makineyi kullanmayı veya milli gelir içinde sanayi kesimi payının, belirli orana erişmesi şeklinde düşünülebilir. Geniş anlamda sanayileşme özellikle 19.yüzyılda başlayan Sanayi Devrimi ile birlikte oluşan ve ülkelerin ekonomik, sosyal vb. gibi alanlarda uğradıkları değişikliklere sanayileşme denir.


Sanayinin Ölçülmesi

Sanayinin ölçülmesi sanayiyi ölçmek işin çeşitli kriterler kullanılmaktadır. Farklı ölçme yöntemleri farklı sonuçlar verdiği için ortaya bazı sorunlar çıkabilir.

Sanayiyi ölçmek için çeşitli yöntemler vardır;

1.Tesis Sayısı: Tesis sayısı fabrikaların sayısını gösterir. Fakat büyüklük göz önüne alınmadığında, sınırlı bir kullanışı vardır.

2. İşçi Sayısı: Fabrikalar işçi sayısını tam anlamıyla doğru vermezler. Tesisin bulunduğu bölge ile diğer bölgeler arasındaki ilişkileri yansıtması bakımından önemlidir.

3. Hammaddelerin Değeri: Sanayiyi ölçmek için en az öneme sahiptir.

4. Mamul Maddenin Değeri: Mamul madde değeri de ölçülerek hammadde değerinin üretimle ilgili ilgi bakımından zayıflıkları giderilmeye çalışılırsa da örneğin otomobil gibi çok parçadan oluşan bazı mamullerde bu parçaların birçok sayılması söz konusu olabilmektedir.

5. Katma Değer: İmalatta kullanılan maddelerin değer ile mamul maddelerin değeri arasındaki farkın bulunmasıyla elde edilir ve imalat sırasında eklenen yaklaşık değeri ifade eder.

6. Yaratılan sermaye değeri: Makineleşmenin en iyi göstergesidir. Fakat fabrikalar bu konuda yeterli bilgiler vermemesi ve çok sermayenin üretim miktarı bakımından her zaman önemli bir şey olmamasıdır.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar