Çöl nedir? Dünyadaki Çöl bölgeleri Ve Özellikleri

Çöl nedir? Dünyadaki Çöl bölgeleri Ve Özellikleri

Çöl nedir? Dünyadaki Çöl bölgeleri Ve Özellikleri

Çöl nedir?  

Çöl nedir? Çöller genel olarak 250 mm’den daha az yağmur alan bir iklime sahip olup kuru ve kurak bölgelere çöl denmektedir. Çöller sıcak veya soğuk bir yapıda olabilir. En sıcak çöller 15-30 arası güney ve kuzey ekvatorun arasında bulunur.

Çöl ne Demek? | Çöl Nedir

Çöl ne Demek? Çöller genel olarak yıllık yağış miktarının ortalama 250 mm’den daha yaz yağış miktarı alan bölgeler olarak tanımlanmaktadır. Ancak çölün asıl tanımlayıcı faktör ise kuraklıktır. 

Çöl bölgelerinin bir diğer özelliği ise az ve düzensiz yağışlar almasıdır. Bazı yıllarda çöl bölgesi bol yağış alabilirken çoğu yıl boyunca yağış miktarı azdır ve bazı dönemler hiç yağış almayabilir.

Çöllerin Genel Özellikleri Nedir?

Çöllerin genel özellikleri nedir? Çöl bölgeleri genel olarak nadir yağış alan bir iklime sahiptir. Çöl ikliminde yıllık yağış miktarı 250 mm’den azdır. Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılıklardan ve kurakçıl otlardan oluşmaktadır bitki örtüsü oldukça seyrektir. Çöl bölgelerinde gece gündüz sıcaklık farkları oldukça yüksektir. Fiziksel aşınma ve büyük kum oluşumlarına çöl ikliminde sıklıkla rastlanır.


Dünyadaki Çöl Bölgeleri

Dünyadaki çöl bölgeleri Dünya üzerinde fazla alan kaplayan bölgelerden biri de çöl bölgeleridir. Dünya üzerinde her kıtada çöl bölgesine rastlanmaktadır. Dünya üzerinde bulunan sıcak çöllerin yanında bazı çöller ise soğuk çöllerdir. Kutup bölgelerinde de çöl bulunmaktadır.

Çöl nedir? Dünyadaki Çöl bölgeleri Ve Özellikleri


Dünyadaki Çöl Bölgeleri ve Özellikleri

- Atakama Çölü: Dünyadaki en sıcak ve kurak çöl olarak Atakama Çölü bilinir Kuzey Şili’de bölgesinde yer alır.
- Namib Çölü: Dünyada Afrika’nın güneybatısında Atlantik kıyısında Namib çölünden almıştır. Sıcak, kuru ve çorak bir iklime sahiptir.
- Oymyakon Çölü: Rusya’nın kuzeydoğusunda deniz seviyesinden 750 metre üzerinde yer alan bir vadidir. Ocak ayında ortalama -50 derecedir bu durum bölgeyi dünyanın en soğuk yerlerinden biri yapmaktadır.
- Sahra Çölü: Sahra çölü dünya üzerinde en büyük üçüncü çöl olarak bilinmektedir. Afrika kıtasının kuzeyinde yer almaktadır. Sıcak çöller arasından dünyadaki en büyük çöldür. Sahra çölü büyüklük olarak 9.200.0002 metre karelik bir alanı kaplamaktadır.
- Kalahari Çölü: Afrika kıtasının güneyinde yer alan dünyanın beş büyük çölünden biridir. Kalahari çölü az yağış aldığı ve sıcak oluşundan dolayı Kalahari’ye çölü denilmektedir.
- Mojave Çölü: Mojave çölü Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. Büyük bir kısmı Kaliforniya Eyaleti’nde bulunur fakat Utah ve Arizona’da da bir kısmına sahip olan çöldür. Yağışlar ortalama 330 mm’dir. Yaz mevsiminde sıcaklık 50 dereceleri göstermektedir. Kışın sıfırın altında 29’a kadar düşmektedir.
- Dry Valley (Kuru Vadi): Kuru vadi Antartikan’nın orta kesimlerinde yer almaktadır. Antartika’nın çoğu bölgesinde buz kalınlığı 5000 metreyi bulsa da 
Kuru Vadi bölgesi tamamen kurudur. Bu durumun sebebini bilim insanları saatte 320 km hıza erişen Kabatik Rüzgarları’na  bağlamaktadırlar.




Yorum Gönder

0 Yorumlar