Toprak Nedir? Toprağın önemi nedir?

 Toprak Nedir? Toprağın Önemi Nedir? Toprak Nasıl oluşur?

toprak nedir

Toprak Nedir?

Toprak nedir? Toprak Dünyadaki karasal ortamların yüzeyini ince bir tabaka katmanı halinde kaplayan çeşitli kayaç ve minerallerin çevresel etmenlerin etkisiyle ayrışması sonucu oluşan içerisinde inorganik ve organik malzemeler ile içinde belirli hava ve su bulunduran üç boyutlu canlı bir varlıktır.

Toprak içerisinde çeşitli kayaçların fiziksel ve kimyasal yol ile yeniden parçalanması ve kimyasal yol ile çözülmesi sonucunda oluşur. Yer yüzeyinin birkaç mm. İle birkaç m derinlikte olup içerisinde birbirinden farklı canlı ve cansız malzemeleri barındırın canlı bir ortama toprak denir.

Toprak Nasıl Oluşur?

Toprak nasıl oluşur? Toprağın ana kaynağı taş olarak bilinmektedir. Toprak fiziksel ve kimyasal çözülmeler sonucunda oluşan parçaların içerisine bitki ve hava karışmasıyla beraber toprak oluşmaktadır. Farklı miktarlarda mineral, su ve hava ile bir araya gelerek toprağı oluştururlar. Toprak oluşumu farklı yoğunluklar ve sertlik üzerinden meydana gelmektedir. Dünya üzerinde pek çok farklı toprak çeşitleri bulunmaktadır. Topraklar taşınmış ve yerli topraklar olarak iki başlık üzerinden ele alınmaktadır.

Toprak oluşumunu etkileyen bazı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenler zaman içerisinde bir araya gelerek toprağın oluşumunu sağlarlar.

Toprak oluşumunu etkilen faktörler şu şekildedir;
- İklim
- Bitki Örtüsü
- Ana kayanın özellikleri
- Zaman koşulları
- Arazinin Yükselti ve eğim durumu

Toprağın Önemi

Toprağın Önemi toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşam alanı, doğal bir ortamdır. Toprağın önemini dört gurup altında açıklamak mümkündür.    ( Tarımsal, Endüstriyel, Ekonomik, Ulusal)

Toprağın Tarımsal Önemi Nedir?

Toprak ilk çağlardan beri anlaşılmış üzerinde arkeolojik araştırmalar ile ilk insanlar toprağı öncelikle bitki yetiştirmek amacıyla milattan en az 8000 yıl önce kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. İlk insanların toprağa yaptığı ilk müdahaleler sulama ve gübrelemedir. Toprak uzun zaman herhangi bir ıslah işleme ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır. İlk ıslah işlemi ise teraslamadır.

Toprağın Endüstriyel Önemi
Toprak eski çağlardan beri önemi anlaşılmış günlük yaşamda kullanılan ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır. Toprak kiremit, seramik, porselen ve cam sanayisinin temel hammadde kaynağıdır.

Toprağın Ekonomik Önemi
Gün geçtikçe toprağın ekonomik anlamda değeri artmaktadır. Bütün yeraltı madenlerin yatağı olarak her türlü sanayinin temel dayanağıdır. Nüfusun artmasıyla azalan toprağın ekonomik değeri gün geçtikçe daha da artmaktadır. 

Toprağın Ulusal Önemi
Türkler tarih boyunca imparatorluklar kurmuş toprak kazanma uğruna kan döküp can vermişlerdir. Türk insanın gönlünde ve gözünde toprak kutsaldır.

Toprak nedir? toprak nasıl oluşur?

Toprağın Doğal yapısı
Toprağın temel bileşenleri mineral madde, organik madde, su ve havadan oluşmaktadır. Tipik bir toprakta katı maddeler ile gözenekler hacimce birbirine eşittir ve gözenekler hemen hemen eşit miktarlarda su ve hava içermektedirler.

Toprağı Oluşturan Ana Maddeler;

Toprağın başlıca üç ana unsuru vardır bunlar:
1- Katı Kısım
2- Sıvı Kısım
3- Gaz Kısım

Katı kısım:

Toprağın katı kısmı, çeşitli büyüklükte ve şekildeki maddelerden oluşmaktadır. Oluşan bu maddeler organik ve inorganik niteliktedir. Toprağın yaklaşık olarak yarısını (%50) katı kısım oluşturmaktadır. Toprağın içerisinde organik ve inorganik madde miktarı topraktan toprağa değişmektedir. İyi bir toprak içerisinde %5 oranında organik madde, %45 oranında inorganik madde bulunmaktadır.

Sıvı ve Gaz kısım:

Toprağın geri kalan yaklaşık olarak yarısı (%50) gözenek ve boşluklardan oluşmaktadır. Gözenek boşluklarında hava ve su bulunur. Hava toprağın gaz kısmını, su da sıvı kısmını oluşturmaktadır. Topraktaki su ve hava oranı sürekli olarak değişmektedir. Toprak havasının değişken olması iklim koşullarına ve toprak işleme sıklığına bağlı olarak değişir. Toprağın havası, bizim soluduğumuz atmosferik havadan farklı bir bileşime sahiptir. Toprak havasının en önemli bileşenleri ise azot, oksijen, karbondioksit ve nemdir.

Toprağın sıvı kısmını oluşturan toprak suyu ise yağışlar ve sulama ile toprağa ulaşmaktadır. Su toprak içerisindeki gözeneklerde hareket eder ve fazlası aktıktan sonra geriye kalan kısmı büyük ölçüde yine gözeneklerde tutulur.


Yorum Gönder

0 Yorumlar