Göç nedir? Göçlerin Nedenleri Nelerdir?
Göç Nedir? Göçlerin Nedenleri Nedir?
Göç nedir? Göç; bir idari sınırı geçerek oturduğu yerini devamlı ya da uzun süreli olarak değiştirmesine nedir. Bu değişme kıtalar arası, ülkeler arası, bölgeler arası ya da kırdan şehre veya şehirden kıra şeklinde olabilmektedir. İnsanların bir yerden başka bir yere geçmesi çok önemli bir coğrafi olgudur. Göçler nüfusun yeniden şekillenmesinde etkili olmaktadır. Dünya nüfus dağılışı geçmişte büyük göçlerin olması sonucunda oluşmuştur.
Göçleri, insanların başka taşınma ya da yer değiştirme hareketlerinden ayırmak için devamlı göç ya da geçici göçler diye ayrılmaktadır. Devamlı göçler bulunan yerin, başka bir yere tamamen yerleşmek üzeri gidilmesidir. Ancak, terk edilen yere bir ömür içinde devamlı ya da geçici dönme olasılığı her zaman var olduğu için, herhangi bir göçe devamlı demek uygun olmayacaktır. Geçici göç ise özellikle mültecileri yerleştirilmek üzere kamplarda bekletildikleri süre de geçici göçler olarak alınmaktadır.
Göçlerin Nedenleri Nelerdir?
1-Doğal Nedenler
İnsanlar bulundukları mekanlarını deprem, heyelan, kuraklık, çölleşme, sel, volkanik patlamalar gibi doğal sebeplerden dolayı bulunduğu yeri terk etmek zorunda kalırlar.
2-Ekonomik Nedenler
İnsanları İşsizlik ve yoksulluk milyonlarca insanı yerinden yurdundan etmektedir. Ekonomik olarak doğal kaynakların, tarım alanlarının ve iş imkanlarının az olduğu bölgelerde insanlar yeni bir arayış içine girerek şartların daha iyi olduğu bölgelere gitmektedirler.
3-Siyasi Nedenler
Siyasi nedenler de gerek şimdi gerekse geçmişte birçok insanı göçe zorlamaktadır. Savaşlardaki yapılan antlaşmalar sonrasında yer değiştirme ve ülkelerin sınırlarının değişmesinden dolayı insanlar göç etmek zorunda kalırlar.
4-Sosyal nedenler
Sosyal nedenlerde insanların hayat standartları arasında eğitim, sağlık, nüfus artışları ve güvenlik gibi hizmetlerden daha iyi yararlanmak amacıyla göç etmektedirler.
Göçlerin Çeşitleri Nelerdir?
Mesafeye Göre:
1-İç Göçler
İç göçler genel olarak köy, kasaba gibi kırsal bölgelerden şehirlere yani kentsel bölgelere yapılmaktadır. İç göçler daha çok ekonomik nedenlerden, sosyal hayattan ve bir kısmı ise doğal afetlerden kaynaklanmaktadır.
İç göçler başlıca dört gruptan söz etmek mümkündür
1- Kırlardan şehirlere doğru
2- Kırlardan kırlara doğru
3- Şehirlerden kırlara doğru
4- Şehirlerden şehirlere doğru olan göçler.
2-Dış Göçler
İnsanın yaşadığı ülkeden başka ülkelere giderek orda kalıcı veya geçici olarak yaptıkları göçlere denir. Genel olarak ekonomik nedenlerden dolayı gelişmişlik seviyesi düşük ülkelerden daha gelişmiş ülkelere dış göçler yapılmaktadır.
İradeye Göre:
1. Zorunlu Göç: İnsanların yaşadıkları yeri kendi iradesi dışında terk etmesidir. Zorunlu göçlerde itici faktörlerin etkisi vardır. Örneğin savaşlar, doğal afetler gibi nedenlerden dolayı göç ederler.
2. Gönüllü Göçler
İnsanların yaşadıkları yeri kendi iradesiyle terk edip başka yere gitmesidir. Gönüllü göçlerin çekici faktörlerden daha iyi eğitim ve kariyere sahip olmak için yapılmaktadır.
Süresine Göre :
1. Sürekli Göçler: İnsanların yaşadıkları bölgeyi siyasi, sosyal, ekonomik ve doğal nedenlerden dolayı yerini terk etmeleridir.
2. Geçici Göçler: İnsanların bulunduğu bölgesini tarım, hayvancılık ve turizm gibi faaliyetler nedeniyle yer değiştirme durumudur.
0 Yorumlar